De reglementen met betrekking tot dakkapellen staan sinds oktober van 2010 vast, een reguliere bouwvergunning wordt sindsdien aangeduid als omgevingsvergunning. Een dakkapel vergunning kon in het verleden niet digitaal worden aangevraagd, een hoop papierwerk was vereist voor een vergunningsaanvraag. Het omgevingsloket heeft gezorgd voor digitalisering, vergunningen voor dakkapellen kunnen door bedrijven en particulieren, middels www.omgevingsloket.nl worden aangevraagd, deze website biedt ook een handige vergunningcheck, hiervoor is alleen een postcode noodzakelijk.
Dakkapellen kunnen vergunningsvrij op de achtergevel van de woning worden geplaatst, de overheid heeft een aantal belangrijke regels hiervoor ontwikkeld.
Dakkapellen kunnen ook op de voorgevel worden geplaatst, maar dan is een dakkapel vergunning wel een vereiste. De regels met betrekking tot dakkapellen op de achtergevel gelden in grote lijnen ook voor dakkapellen op de voorgevel, alleen is het niet mogelijk een dakkapel over de hele breedte van de voorgevel te plaatsen. Bij de meeste gemeenten kan maximaal 50% van het dakvlak van de voorgevel worden bebouwd, enkele Nederlandse gemeenten zijn minder soepel, getuige een maximale toegestane bebouwing van 30%, dit is bij een klein aantal gemeenten echter 70%.
Het is niet altijd noodzakelijk een vergunning voor een dakkapel op de zijgevel aan te vragen, als de zijgevel uitkijkt op openbaar groen, dan gelden de regels voor dakkapellen op de voorgevel, anders gelden de regels voor dakkapellen op de achtergevel. Een bouwvergunning voor een pannendak dakkapel, verlegde nokdakkapel of nokverhoging is altijd noodzakelijk, het maakt geen verschil op welke gevel de dakkapel wordt geplaatst, zowel voor de achtergevel, voorgevel als ook voor de zijgevel is een dakkapel vergunning vereist, de proceduretijd is hetzelfde.(Dakkapellen)
Copyrights © E-Quotations 2011 - 2016 - All Rights Reserved
Dakkapel prijzen