De waterdichtheid van dakkapellen is voor een groot deel afhankelijk van de dakbedekking. EPDM is tegenwoordig het meest toegepaste materiaal voor het waterdicht maken van dakkapellen. EPDM kan omschreven worden als rubber, het materiaal is het beste te vergelijken met de binnenband van een autoband. EPDM plakt niet uit zichzelf, daarom wordt een speciale lijm gebruikt, deze lijm kan handmatig worden uitgesmeerd over het dak van de dakkapel, maar kan ook op het dak gespoten worden. De zuurstof moet uit de lijm zijn verdwenen, voordat het EPDM aan de lijm wordt gehecht.
Enkele jaren geleden werden nog kiezelstenen op daken van dakkapellen gelegd, bij EPDM is dit niet meer noodzakelijk, alleen zijn bij sommige EPDM-daken wel bobbels te zien, dan heeft de lijm te kort gedroogd, voordat de EPDM aan de lijm werd gehecht. Een enkele dakkapel specialist maakt nog gebruik van bitumen, ook wel dakleer genoemd. Bitumen is van oorsprong een vloeistof, die ook terug is te vinden in ruwe aardolie. Het bitumen wordt van aardolie gescheiden, middels een proces dat destillatie wordt genoemd. Bitumen wordt op het dak gebrand, want is vloeibaar bij hoge temperaturen.
EPDM wordt door sommige dakkapel specialisten betiteld als kunststof, maar dit is feitelijk onjuist. Kunststof daken zijn altijd terug te vinden bij polyester dakkapellen, maar ook op een klein aantal houten en kunststof dakkapellen. Kunststof daken bestaan uit één of meerdere lagen glasmatten, de glasmatten worden bedekt door een mengsel van kunsthars en verharder, nadat dit mengsel is uitgehard wordt een coatinglaag aangebracht. Een coatinglaag bestaat uit gelcoat en verharder, de coatinglaag kan in meerdere kleuren worden aangebracht en fungeert als beschermlaag tegen zon en regen.
Een dak bedekt met EPDM of kunststof moet altijd beschikken over een kraal of daktrim, anders zijn de zijkanten van het dak niet waterdicht. Een kraal werd decennia geleden al gebruikt en kan omschreven worden als een zinken daklijst met een sierlijke krul. Een daktrim is van aluminium gemaakt en is rechthoekig, de uitstraling van een daktrim is minder, dan van een kraal. De kostenverschillen tussen een kraal en een daktrim zijn niet groot.
Copyrights © E-Quotations 2011 - 2016 - All Rights Reserved
Dakkapel prijzen